Nem múltbéli sérelmekről pattogunk (bár arról is, természetesen), hanem jelenbeliekről.
Amúgy gondoltam, hogy nem Bukarestre gondolsz, vagy legalábbis reméltem, és még meg is fordult Belgrád a fejemben, csakhogy Belgrád akkor már nagyon-nagyon régen nem volt magyar terület. Igazából szerintem (és ennek nem néztem utána, lehet tévedek), 1521-től sosem volt már, ugye ekkor foglalták el a törökök Nándorfehérvárat. Szóval Belgrád nem igazán passzol.
Zágráb meg sosem volt Magyarország része, Horvátország mindig is külön közigazgatással rendelkezett, sőt, 1867-től (a kiegyezéstől) még külön parlamentje is volt. Szóval ez sem passzol szerintem.
De attól még amit írsz, természetesen igaz lenne, teljesen más súlya lenne Magyarországnak, gazdaságilag, politikailag, így nyilván nagyobb célpont lennénk a terroristáknak is.
Nem beszélve arról, hogy ha világváros nem is, akkor is, rengeteg nagy város lenne az országban: Pozsony (fél millió), Kolozsvár (350 ezer), Temesvár (320 ezer), Újvidék (350 ezer), Brassó (250 ezer), Kassa (250 ezer), Nagyvárad (200 ezer), és ezek mind nagyobbak, mint Debrecen. Hát, más lenne, az biztos.
De egyébként, ha már itt tartunk, szerintem nemhogy területet nem kaptunk volna (Bécs felé egészen biztosan nem, hiszen Bécs mi voltunk ), de előbb-utóbb a nemzetiségek is elszakadtak volna..szerintem ez elkerülhetetlen lett volna.
Csakhát...valószínűleg nem került volna 5 millió magyar a határon túlra, hanem sokkal kevesebb, és velük sem lehetett volna bármit megcsinálni.