Igen, írtam is, hogy van több baptista ismerősöm, meg "szerencsére" csak futóismeretségem pár pünkösdistával. A reformátusokkal mondjuk jó tapasztalataim voltak.
Bazmeg Sabaku, megijedtem saját magamtól!
Duma topic 14
Igen, írtam is, hogy van több baptista ismerősöm, meg "szerencsére" csak futóismeretségem pár pünkösdistával. A reformátusokkal mondjuk jó tapasztalataim voltak.
Bazmeg Sabaku, megijedtem saját magamtól!
Saphira írta:
Hit Gyülisekkel nem is tárgyalok, mert azok csak a szórólapjaikból tudnak idézgetni
Értem én, csak ironizáltam. De inkább összefoglalom mégis most, holnapra más más lesz a téma. Az első problémám azzal van, hogy "a protestánsok." Egy kalap alá veszed az összes felekezetet, ráadásul elég tiszteletlen hangnemben. Pünkösdista mondjuk én sem lennék, de a baptisták csak a felnőttkereresztségben különböznek a reformátusoktól, kicsit olyan a hozzáállásod, mintha egymástól nagyon különböző dobozokba próbálnád becsomagolni inkább a tapasztalataid, semmint a teológiai differenciák alapján a hívőket(!).
A rossz tapasztalataidat talán a pünkösdisták okozták inkább, nem? Ők eléggé... ilyen, hm, újhullámosak, nehezen érthető, újszerű teológiával. Sokban különböznek a nagyobb felekezetektől, ezért is nem kéne mindet egy kalap alá venni.
Nincs hagyomány, nincs történelem, ami van, az is arra épül, hogy a katolikusokat oltogatják? - Ezt remélem komolyan írtad, mert viccnek durva. Amúgy sem abban mérjük valaminek a validitását, hogy hányszáz éves, ilyen alapon mondjuk Bonhoeffert csak ezer év múlva vehetjük komolyan, csak mert a huszadik században élt? De még ha fontos is lenne, csaknem ötszáz éve vette kezdetét a reformáció, még úgy is, hogy Luther tudjuk, hogy nem akart kiszakadni, csak változásokat eszközölni. Ráadásul nem is egetrengető dolgokat mai szemmel.
Az is kicsit középkorias felfogás, hogy a csúnya protestánsok arra teszik fel nyavalyás földi életüket, hogy a katolikusokat alázzák, és elhordják mindenfélének a sok boszorkányos szertartásukat. Ez párszáz éve még lehetett is így, de talán már akkor sem, legalábbis mióta a vallási türelem révén szabadon leszarhatjuk, mit csinál a másik az üdvösségéért. Nem hinném, hogy bárki furcsának találná a hagyománytisztelet miatt a katolikusokat, egyszerűen csak a protestáns vallásoknál alapjáraton a Biblia elemzése és megértése elsőbbséget élvez a hagyományokkal szemben, amelyek az üdvösség szempontjából szerintük nem mérvadóak. Tehát ezt a pszichológiai eszmefuttatást sem értem, hogy miért köpné bárki az elfojtott indulatai és üres történelme miatt szembe a katolikusokat. De nem ez a lényeg, hanem ez a "szó szerinti bibliaseggelés", mert itt éreztem igazán, hogy dilettáns óvodásoknak tekinted az összes protestánst. Főleg, hogy egyáltalán nem veszik szó szerint a Bibliát, azok a Jehova tanúi, akik meglátták a 144 ezres számot a jelenések könyvében, és akkor kitalálták, hogy csak ennyien jutnak a mennybe. Nézd, a teológia szakon nem az van, hogy első napon kiadja a prof, hogy olvassátok el a Bibliát, fiaim, aztán húzzatok a vérbe, hat év múlva találkozunk az államvizsgán... Ugyanúgy értelmezni tanulják a Bibliát, és az istentiszteleteken bizony igen részletesen ki is fejtik a tanultakat. Az, hogy az írás az elsődleges, miért jelentené azt, hogy gondolkodás nélkül beseggelik az egészet? Azzal pedig semmi baj nincs, hogy azt emberek írták (bár teológiailag ezek attól még ugyanúgy Isten szavai, de ez most mindegy), sem pedig azzal, hogy a katolikusok ezen felül még jelentőséget tulajdonítanak a szertartásoknak és a hagyományoknak is.
Vannak emberek, akik kiragadják a deuteronómium rizikós pontjait, pl. kövezéseket, tudod, ők a nagy fészbukos ateisták, akik külön csoportokat hoznak létre, ahol önjelölt teológusként megállapítják, hogy mindenki hülye, csak ők nem. Bele sem gondolnak abba, hogy a keresztyén gyülekezet nem állam, és nem mandátuma ezeket végrehajtani, de most messzire mentem. A lényeg, hogy ehhez vezet a szó szerinti értelmezés, és mi nem ezt csináljuk.
A gyökérdarab-terebélyes fa párhuzamot én inkább úgy mondanám, mint egy beoltott fát: ugyanaz a gyökér, a törzs, szinte minden, csak néhány ágon más terem, mint a többin. Szó sincs korhadásról meg idegbeteg protestáns lóbálásról.
Szentek: Itt beszéljen helyettem a Második Helvét Hitvallás (a reformátusok nevében):
"4. A szenteknek járó és adandó tisztelet. Mindazáltal a szenteket nem vetjük meg, és nem vélekedünk róluk tiszteletlenül. Elismerjük ugyanis, hogy ők Krisztus élő tagjai, Isten barátai, akik a testet és a világot dicsőségesen legyőzték. Szeretjük tehát őket mint testvéreinket, és tiszteljük is, de nem valamiféle istentisztelettel, hanem a róluk való tiszteletteljes vélekedéssel és illő dicsérettel.
Követjük is őket, mert mint hitüknek és erényüknek utánzói és az örök üdvösségnek részestársai, forró vágyakozással és óhajtással kívánunk együtt örökké Istennel lakozni és velük együtt Krisztusban örvendezni."
A bálványimádás elsőre nagyon erős kifejezés lehet, de ez annyit tesz, hogy az ő cselekedeteik nem egyenlő jelentőségűek az Úr cselekedeteivel. Ami pedig nem az Úr imádása, hanem egy teremtményé, arra használjuk a bálványimádás szót. De ennek is vannak szintjei, a pénz és a drogok hajkurászása is lehet egy szinten túl bálványimádás. Csúnya szónak hangzik ez a katolikusokra, ebben egyet kell értenem, de megvan a létjogosultsága, és ezt tiszteletben illik tartani, ahogy neked is kellene a protestánsok liturgiáival.
A másik hsz-ben írtad, hogy a protestánsok ennek hátat fordítanak, mintha Isten már nem lenne jelen a világban: való igaz, hogy nem úgy törődnek ezzel, mint a katolikusok, de hát ezek az emberek korántsem voltak feleslegesek, és kétlem hogy ezt ne tudnák, lásd helvét hitvallás.
"Utálom azt az arroganciát, amivel a protestánsok beszélnek másokról, akik szerintük nem követik eléggé a Bibliát." - Utálom az arroganciát, amivel az összes protestáns felekezetet gyökértelen, történelemtelen, hozzá nem értő idióta hadaként kezeled.
Kezdem úgy érezni magam, mint egy szaúd-arábiai teológiai vitában, ahol a szaúdi imámok arról elmélkednek, hogy vajon a jemeni síiták emberek-e vagy sem.
De legalább dumafalva számára felderítettem a titkot, hogy léteznek-e még Magyarországon keresztények, és képesek-e valami különleges hatodik érzékkel idetalálni és felbukkanni a semmiből. És nem utolsó sorban legalább addig is kevesebb tér maradt capac és gman érvényesülésének.
Egyébként üdvözöljétek az új, fenomenálisan tökéletes képemet, ami minden szempontból káprázatosan illik hozzám.
allenkz írta:Az is kicsit középkorias felfogás
Saphira írta:
És nem utolsó sorban legalább addig is kevesebb tér maradt capac és gman érvényesülésének.
allenkz írta:Az is kicsit középkorias felfogás
Az a helyzet, hogy ha Saphi-ra azt mondod, hogy középkorias a felfogása, az kb. a legnagyobb dicséret számára.
Saphira írta:
Hit Gyülisekkel nem is tárgyalok, mert azok csak a szórólapjaikból tudnak idézgetni
Én is az vagyok, és két napot sem tudsz meglenni anélkül, hogy velem tárgyalj. : (((
Coelho írta:
De csak azért, mert még mindig abban reménykedik, hogy egy kényszerházasság útján Rhaegar lesz majd a férje
Sapphire R9 280x. Ezt ősszel fogom lecserélni valszeg egy RX 480-ra vagy egy GTX 980-ra.
Ma is megvehettem volna, de nem akartam 200k-t elkölteni gépre, így maradt a proci+lap sacperkábé 140 rugóért.
Amúgy is, ha mázlim van a kétszeresét keresem meg ebben a hónapban annak amit elvertem, azt meg is vehetem max aug. végén.
Ugrás a fórumra: |