Vége a tesi órának. Már épp a kapu felé tartottunk amikor elém rohant az osztálytársam és azt mondta, az osztályfőnök keres. Remek, mondom, keressük meg. Úgy informáltak, hogy az emeleten megtaláljuk, persze nem volt ott, szóval kis manőver után a tanári előtt kötöttünk ki.
Idő volt. 15:00-körül kellett volna elindulnunk az intézményből. 10 percen át papolt nekünk arról, miért maradjunk érettségire és próbálta igazolni az álláspontját. Sokszor mondtam, megértem hogy ő így gondolja, de nem fogja megérteni a saját tapasztalatainkból létrejött, én vagy a velem lévő barátosném álláspontját.
Persze a hajcihőt kifigyelte az egyik kedves szakai tanárom is (tényleg szeretem, rendes és valóban az a fajta, aki tesz a diáljaiért), csatlakozott a győzködésbe. Végül 20-25 perc szenvedés múlva beugrott az igazgatóhelyettes, aki 2-3 perc múlva az irodájába hívott.
Emberek, ekkora felhajtást két érettségiző miatt (kicsit meghatott, hogy ennyire érdekli őket, mi van velünk), aztán feltette a kérdést.
Milyen szakmát akarsz/tok akkor?
Mondtuk, hogy ápolók szeretnénk lenni, mert szeretnénk segíteni a lehető legtöbb embernek.
Erre elnevette magát és azt mondta: "Pályát tévesztettetek. Azok alapján amit az osztálytársaitoktól hallok (azokról, akik egy szót nem szólnak hozzánk amúgy, egymást se tisztelik, de mindig hozzánk fordulnak, ha kell valami), semmi keresnivalótok ilyen szakon. Nem ismeritek az embereket, nem szeretitek őket, sose segítettetek nekik és..."
Csak hányta magából az előítéletekkel teli bántó, arrogáns, semmi konkrét ismereten alapuló szavakat azzal az önelégült mosollyal arcán, amik egyre jobban fájtak azok tudatában, amiket eddigi életemben az emberekért önfeláldozóan tettem (de nem csak én, a barátnőm is). Nem tudtam, mégis hogy öntsem szavakba mindezt. Ennyi mindent nem lehet. Megjelent előttem megannyi boldog, mosollyal elöntött arc, akiknek segíthettem, vagy boldoggá tehettem.
Mindig adtam, amim volt, s sokszor az utolsót is akár olyannak, kit nem ismertem, mert számított, hogy boldognak láthassak másokat, s akár még példát is mutathatok. Bármilyen erősen is próbáltam védeni magam a burokkal, amely miatt sokan antiszociálisnak tartottak (milyen érdekes, hogy csak az osztálytársak egy része - s hogy minden tanár ezek szavai alapján ítélt meg), a pillanatban sose tudtam rosszat mondani - még a velem legbunkóbban viselkedőnek is segítettem, gondolkodás nélkül. Olykor szidtam is magam: A francba Heni, pedig ez az alak annyit próbált ártani neked, miért segítesz? (a válasz talán az volt: Mert képes vagyok rá, vagy talán - mert én "csak" erre vagyok képes.)S nem egy élet száradt a lelkemen, akik jelenleg boldogan élhetnek.
Nem tudtam... fogalmam se volt, mit mondjak. Annyira borzasztóan éreztem magam pillanatokon át, hogy ez a valaki, aki egy szót nem szólt hozzám, olyan könnyen leír olyannak, aki a büdös életbe nem hajlandó segíteni senkin. De, gyorsan összeszedtem magam, próbáltam... majd elmosolyodtam ezeken az önmegtévesztő szavain, kijelentésein.
Nem ismer engem, nem tudja min mentem át, nem tudja, hogy az a kőkemény burok, amit ebben a suliban magam köré építettem kell azok mellett, akik ha tehetik, a porba gyaláznak. S bár kinyílik, mikor szükség van rám, akkor is, ha utána úgyis csak ócsárolni próbálnak, ártani (s inkább tartsanak antiszociálisnak eme kis körben, mint agresszív, hangos, balhés alaknak - a hallgatás félreérthető, de inkább az, mint a másik - nem is lennék rá képes) - nem csoda, ha ezt nem hallja vissza, csak a... semmit...
Feltettem volna neki sok kérdést, s mesélhettem volna neki éveken át is akár, próbáltam magozni ezek között, de... rájöttem, értelmetlen.
Nem fontos, hogy kinek s milyennek tart az, aki sose ismert. Az a fontos, hogy én tudjam, mennyit tettem azokért, akikért tehettem - s hogy ezt ők is tudják.
Mosolyogtam, nem kellett próbálnom azt a kisugárzást ráerőltetni, ami a szánalommal teli megértést jelentette felé nézve, ő egyre jobban kezdett veszteni a lendületéből, rátért az érettségi melletti érveire, megköszöntem és illedelmesen távoztunk. Mondjon, amit csak akar, ítéljen az alapján amit csak hall, én akkor is segíteni fogok az embereken...
Szerkesztette: Sasha - 2016.04.21. 16:54
Ich bin Deine Sehnsucht Deine wut. Deine Asche Deine Glut. Du musst mich nur programmiern.
Ich bin Deine Hoffnung und Dein Bangen. Deine Lust und Dein Verlangen. Du musst mich nur aktiviern.