Három megyényi tiszta magyar föld, legyen már elég az önrendelkezéshez.
Duma topic 14
Elfogadom az álláspontodat Gdat, mert a rokonságod miatt egyértelműen neked van jobb rálátásod a dologra.
Az erdélyi területeken a lakosság szűk háromnegyede (74,38 százaléka) vallotta magát románnak, és majdnem egyötöde (18,91 százaléka) magyarnak.
Jó éjt, részemről befejezettnek tekintem az eszmecserét, te nyertél.
Székelyföldről beszélt, nem Erdélyről.
Székelyföld ha nem ott lenne, ahol, hanem a határ mentén, szerintem nem lehetne elkerülni, hogy előbb-utóbb visszakerüljenek. Mert egyszerűen az a természetes. Így azonban...sajnos nem túl valószínű.
Szlovákiában meg pont jó lenne, végig a határ mentén, szinte egész végig, Pozsonytól Ukrajnáig magyar többség van. Sok helyen nagy többség.
Csak hogy itt meg nincs semmiféle történelmi terület, amire lehetne hivatkozni...itt max. település szinten lehetne megoldani, ha lenne mit, de nincs, mivel az itt élők nagy része nem akarna visszacsatlakozni, ebben biztos vagyok.
Igazából szerintem ez csak a székelyek fejében maradt meg még ennyire. Az összetartozás még meg van (sokkal inkább, mint az anyaországban), de...hát igen. És ez nem lesz jobb.
Mindenesetre nem kell ezen úgy rugózni, mintha a világ legnagyobb problémája lenne. Hatalmas tragédia volt, szörnyű dolgok követték, ez van, túl kell lépni rajta.
Csakhogy nem léptek túl rajta, és elhihetitek, nikucci meg többiek, hogy elsősorban nem mi, hanem a többi nemzet nem lépett túl rajta.
Ha túl léptek volna rajta, akkor megadnák az önrendelkezést, a kulturális jogokat. Úgyhogy valós problémákról beszélünk.
És igen, a keveredés, vegyülés egyre nagyobb lesz...de azt, hogy miért ellenzik az autonómiát, ami pedig nekik is érdekük lenne, nem értem. Vagyis értem, persze.
És pont ezen kéne túllendülni, mindkét oldalon, hogy egymásban ne ellenséget lássunk, mindazok ellenére, ami történt, hanem partnert (ha nem is barátot).
Pont a minap olvasgattam újra az államvizsgára a trianoni békediktátum pontjait, és engem finoman szólva mindig elszomorít (ahogyan pl. a mohácsi csata részletes leírása is), hiába volt lassan száz éve. Külön örültem, amikor láttam, hogy Gdat felhozta ezt a témát a fórumon, és annak is, hogy Jon, aki Szlovákiában él, hozzászólt.
Nikucci írta:
Dehogynem pattogtok.Fáj a magyaros szíveteknek, hogy nem tartoznak ide azok a területek még most is, az eseményekről emlékező évforduló napján meg gyászolni és pattogni kell a magyar embernek, hogy hurrdurr, mé nem a mienk az még mindíg?! :@
A Basa család a legősibb székelyföldi famíliák közé tartozott. Az oklevelek tanúsága szerint Basa Györgyöt, a nemzetség első ismert tagját Szapolyai János 1526-ban követként küldte II. Lajoshoz. Erdély vajdája a magyar királyt általa értesítette arról, hogy a segítségére érkező hadai úton vannak, s amíg azok nem érkeznek meg, addig kerülje el a nyílt, döntő harcot a török seregekkel. Sajnos, a fiatal uralkodó nem vette figyelembe a Basa vitte üzenetet, és 1526. augusztus 29-én a Mohács melletti csatában vereséget szenvedett.
Csak pár órára tűntem el egy-két meccs erejéig, de... atya ég.... Niki, ennél lehetne még lentebb? Sértegetés és gúnyolódás nélkül is lehet komolyabb dolgokról beszélni és legalább fenntartani a látszatát, hogy te is komoly vagy. Ettől abszolút nem leszel jobb vagy több.
Az oké, hogy van egy szilárd véleményed a dolgokat illetően, de a legtisztább lenne mégis csak az, hogy tiszteletben tartod a másét. Lényegében hasonló hajtépéshez lehetne hasonlítani azt, amit a "felsőbbek" művelnek. Csak az nagyobb számháború.
Hm, még mindig azt mondom, hogy lesd meg az Ötödik Pecsét c. filmet. Egyébként mindenkinek ajánlom és ja, rengetegszer felhoztam, de azért mert ez kortalan - mindig aktuális!
Engem se nagyon tud székhez, ágyhoz, fotelhoz stb. kötni akármilyen film, s talán ez az oka annak, hogy jópár filmet amit ti is felhoztok gyakran, nem láttam. De, én személy szerint imádtam és nem egyszer néztem meg rövid időn belül. Fantasztikus lett és tényleg, olyan mély érzéseket tud generálni, amik a zsigeredig hatolnak. Az atmoszférája a filmnek meg... nem tudom elfelejteni.
Az meg csak tetézi a dolgot, hogy Magyar film, remek színészekkel. Olyanokkal, akiket ma már alig találni. Őze messze személyes kedvencem, de... még a mellékszereplő válogatás is tökéletesen jól eltalált volt. Latinovits a második, de igazából még kínos is így felállítani ezt a "sorrendet". Mindkettő zseniális és tehetséges ember, nem csak ebben a műben. A színházi előadásaikat is imádtam a mai napig is.
Különben figyelemreméltó film még a Száll a kakukk fészkére, A jó, a rossz és a csúf , Hetedik, Táncos a sötétben.
Vissza térnék a Trianon témára ha lehet. Szerintem a Trianon előtti Magyarország jó volt de most már nem lehetne vissza szerezni mindent. Kb az nekem pl tökéletes lenne ha a 1942-es határok lennének. Mert akkor lényegében tényleg a magyar lakta területek kapnánk vissza. Talán Szlovákia ami azért még érdekelne már csak egy lengyel-magyar határ vissza térésre. De mivel ott van a Visegrádi négyek így szövetségbe állunk. Ami jobb is mint egy lengyel-magyar határ annak ott van kárpátalja. Remélem hogy megélem ebben az életben azt hogy magyarok dicsőségesek legyenek ne csak a szenvedés legyen..
Kellene egy normális határkorrekció, vagy ha nem lehetséges autonómiák kialakítása, és szigorúbb magyar nemzetiséget védő törvények a környező országokban. De ilyen nem lesz. Szép lenne de nem lesz. A határok fognak ebben az évszázadban változni szerte a világon. De az nem lesz békés megegyezésen alapuló móka sehol sem. :/
Megtaláltam álnéven valakit akiről évek óta nem hallottam. Egy nagyon kétszínű szukáról van szó. Úgy kiszúrnék vele. De nem tudom hogy tegyem :/ Fel is jött egy csomó rossz emlék kiba fáj ennyi év távlatából is...
Ugrás a fórumra: |