Na jó, szerdán láttam, ideje kinyögni valamit róla. Civil War spoilerek következnek.
Először is, tényleg le a kalappal Russoék előtt, hogy vagy 15 karaktert és két fő történetszálat úgy össze tudtak szedni egy két és fél órás filmben, hogy minden egyes embernek jusson egy saját szál/fejlődés, hogy közben senkinél ne érezzem úgy, hogy el volt hanyagolva, illetve, azt kérdezzem magamtól, hogy miért nem volt benne.
Clint is most volt a legközelebb a képregényes énjéhez, és Tonyt is végre nem csak szarkazmus meg poénforrásnak használták. Róla mindig mondtam, hogy mennyivel jobb lehetne, ha nem egy fasznak írnák meg, de most hogy ezt ténylegesen láttam... még egy dolog amit nem bocsátok meg soha Wheadonnak
Tony annyival intelligensebbre, felnőttesebbre és szerethetőbbre volt megcsinálva mint eddig bármikor, hogy végre tényleg elhittem, hogy nem csak együtt dolgozik a többiekkel, hanem jóban is vannak. RDJ-n is nagyon látszott, hogy élvezni, hogy végre nem csak egy konstans fasz-összeméregetést kell eljátszania. Mindezt a Civil War című filmben. Ennek azért van egy erős iróniája szerintem. 
Azt is szép, hogy az MCU többi részét telibeszaró Age of Ultront is sikerült nagyon jól beleépíteni ebbe, ahelyett, hogy viszontignorálták volna. Meg az se lett korábban egyáltalán felépítve az íróváltásból és az inkompetenciából kifolyólag, hogy 'jé nekem halott szüleim is vannak', de ezt is sikerült úgy felépítnei, hogy ne tűnjön teljesen légből kapottnak.
Ez a felnőttesség az egész filmet jellemezte egyébként. Én hogy őszinte legyek, nem hittem volna, hogy lesz tökük azt beletenni, hogy Buckyval végeztették ki Stark szüleit, max arra számítottam, hogy ez ilyen adu ász érvenk jön majd ki, hogy 'nekem van igazam mert a haverod megölte az őseimet'. És mennyivel erősebb is volt így a vége, mintha csak random ideológiák felett ütötték volna egymást, vagy lett volna valami retekunalmas "pszichopata" Joker típusú gonoszunk, akinek egyértelmű, hogy szét kellet rúgni az arcát. Csak néhány, alapvetően jó ember egy hihetetlenül elbaszott szituációban, úgy hogy mindenkit meg tudtál érteni teljesen.
Sokan mondják azt egyébként, a reptéri harc volt 'minden idők legjobb szuperhősös harca", de ezt őszintén szólva nem értem. Mármint persze, menő volt, de túl sok volt egyszerűen benne a karakter ahhoz, hogy egy olyan zseniális tudjon lenni, mint mondjuk a Winter Sodileres(innentől TWS) autópályás harc. E egyébként sajnos kicsit magát a filmet is jellemezte.
Cap 3-nak lett ígérve, de inkább egy Avengers 3-ra sikeredett, és ez is volt kicsit a hibája a filmnek szerintem. Már érződik, hogy a Russo féle zseniális írók ennyi karakterrel még épp elboldogulnak, de az Infinity War-oknál nem tudom, ez elég lesz-e. Abban már biztos, hogy nem fog elég idő jutni a megfelelő emberekre, csak a kötelező minimum. Itt is, bár Clint végre önmaga és Antman meg Spiderman vicces volt, ők azért elvették az időt az olyan karakterek elől akik jobban számítottak a sztori szempontjából. Nem is beszélve a főzőcskéses Vision-ös Wandás jelenetekről.
Teszem azt, Sam meg Bucky összes közös jelenete zseniális volt, a zsigulis kisautósakkal az élen
Csak volt mondjuk ezekből is volt pontosan három, mert meg kellett adni a fejlődést is a politikai szempontból fontos Wandának meg Visionnek is. De ők is ugye, bár fontosan volt egy szempontból (erre még kitérek), de a végül végső, 'mi lenne ha nem gyilkolnád meg a legjobb haverom,'-konfliktus szempontjából meg nem. És ha már erre ment ki a finálé, akkor rájuk kellett volna kicsit több időt szánni.
Szerintem az lett volna a legjobb megoldás, ha kettészedik a két szálat két külön filmre, mert így kicsit egyikre se jutott elég idő ennyi karakterrel. Azt a TWS után szerintem lehet állítani, hogy mondjuk 4 főbb (Steve, Sam, Natasah, Bucky) karakterrel működnek ezek a filmek úgy, hogy megfelelő mélységet lehessen adni mindenkinek. Szóval kellett volna egy Cap3, ezekkel meg még Tonyval és T'challával, amiben lerendezték volna az egész Buckys dolgot, és egy 3. Avengers filmben kellett volna maga a Civil War a maga politikai baszakodásával. Amibe meg aztán mehetett volna Wandától kezdve Spidermanig mindenki más is.
Apropó, Registration Act, illetve itt Sokovia Accords (SA mostantól). Szépen, faszösszeméregetés nélkül kezelték a helyzetet, nem játszották be az az animés 'na jó most nem értünk egyet, összeverlek" dolgot. Azt is elegánsan megoldották, hogy az elején bár teljesen jogosnak tűnt az(és amúgy még mindig az), hogy nem kéne a szuperhero bizniszt a magánszektorba nyomni, aztán mégis bejött Steve jóslata a bürokrácia rémeiről.
Bár azt tegyük hozz, hogy a Bukarestes jelenetekben Buckyt nem éppen az alkotmányos jogait lengetve akarta bevinni a fél kontinens kommandója.
Aztán Zémó. Szeretem Marvel filmes gonoszokban azt, hogy a legtöbbjük túlmutat a 'lol gonosz vagyok' szinten, de itt aztán tényleg kitettek magukért. Ilyen jéghidegen és sebészi pontossággal megírt motivációt meg végrehajtást legutoljára a a Sherlock 3. évadában láttam Magnussen tervénél, ahol vagy három emberen/lépcsőfokon keresztül fogták meg az igazi célpontot. Itt ugyanezen a logika mentén Zémónak sikerült a két legmeghatározóbb Avengers tag kapcsolatát jó alaposan szétbarmolnia, megdobva ezzel az egész SA-os szétválást. Nagyon kevésszer látni azt, hogy az író ilyen kegyetlen logikát mer alkalmazni a történet írásában, főként nem blockbusterben. Le a kalappal.
Azért meg külön hála, hogy ez a 'még több szuperharcos' dolog szó szerint a csírájában halt, mert egy pillanatra szívbajt kaptam, hogy a) előásnak random karakter x-et b) jól megpróbálja szétrúgatni velük a jófiúk, de nyilván nem megy, mert Iron Man. Zémót már csak szántam a végére tényleg.
Kaze, én meg már tényleg megrendelem azt a képregényt. 
A Winter Soldieres flashbackek meg naygon jól sikerültek. Egyszerre voltak hátborzongatóak és lehangolóak a maguk rutinos, kétirányú kegyetlenségükkel. A pluszpont meg külön jár azért, hogy az összes alá betették még az előző soundtrack feszült, vontatott, fémes-nyöszörgős témájának az elejét. Sebatian Stanről meg eddig is tudjuk, hogy jó színész, de itt aztán tényleg nem lehetett könnyű ilyen fokú kiégettséget úgy eljátszani, hogy azért átjöjjön az, aminek kell. Szépen fel lett építve az ő meghasonlott, egyszerre teljesen megtört és mégis még küzdő karaktere a szputnyikolásokkal is megsépkelve.
Részben ezért is tudom elfogadni az amúgy (szerintem) vadbaromság "lol fagyasszanak vissza" dolgot, főleg hogy nyilván nem lesz ott sokáig. Egyrészt az elején láttuk, hogy Stark már fejlesztette a triggerek elleni technológiát, másrészt Wanda is egyre jobban használja az erejét. Meg ilyen szinten nulla életkedvvel az is csoda, hogy nem inkább megöli magát. De ha a Black Panther filmben nem veszik elő legkésőbb, kurva dühös leszek, mert ha már két film arról szólt, hogy Steve keresi őt, akkor mi az már, hogy a végén egy 'lol bye"-al elintézik. Na mindegy.
De igazából itt érződött az idő hiánya leginkább, Steve-vel meg Buckyval való közös, lassabb jelenet hiányában. A nagyon feszített tempó miatt nem volt idő az elmélyülősebb, beszélgetős jelenetekre, amik anno Natashával meg Steve-vel nagyon jól működtek a a TWS-ben. Ebből itt azért lehetett volna legalább 1-2 még pluszban, ha már erre épült fel végül a film. Meg nem csak ez, eleve az ő megmentése miatt lett Captain America még az első részben, miatta szedte szét a SHIELD-et, miatta tette le most a film végén a pajzsot is inkább.
Spidey végre jó és vicces volt. De mint korábban is írtam, ide még nem kellett volna szerintem az időhiány miatt. Jobb lett volna post-creditbe (oh wait), és úgy bevezetni a saját filmjét. Na meg Stark iránt se nőtt a szimpátiám azzal, hogy belemanipulált egy 15 éves gyereket egy ilyen harcba a semmiből.
T'challa ellenben nem csak szintén remek volt, de bele is illett. Egy szimpatikus, jó karakter, jó színésszel, jó megírva. Alig várom a szólófilmjét, főleg ha Bucky is benne lesz.
Ester Eggek
- Az egyik rendező volt a hulla a zuhanykabinban
- A Buckyt játszó Sebastian Stan román, szóval Bukaresttel tuti úgy volak, hogy "okés, amúgy is egy random ország kell, akkor legalább így menőzhet a nyelvtudással és addig se kell betanítani a szerencsétlent még erre is". 
- Natasha olyat szólt Buckynak, hogy 'at least you'd recognise me'. Persze ez mehetett arra is, hogy már látták egymást legutóbb, de lehet beleteszik a Red Roomos történetüket. Már úgy is láttuk, hogy volt undergorund ruszki fight club, amiben Buckyval a többi eszelőst képeztették, és ha már úgyis az országban volt, simán elvihették a Red Roomba is.Én reménykedek.
Ja, és az amúgy hihetetlenül creepy Carter-románcot is sikerült minalizálni a bajaiban, pedig azért, wow. Korrekt lett lejesen, na meg ez a jelenet mindent megért. 
Na, de TL;DR, no spoiler.
+
- Remekül és felnőtten megírt, értelmes és hihető karakterek
- jó ritmizálás és harcok
- morálisan minium duplán érdekes kérdés(eket) feszegető történet(ek)
- zseniális gonosz + motiváció + végrehajtás, látszik h az írók használták is az eszüket
- egyszerre tudsz szakadni rajta, és egyszerre baromi komoly közben
- színészi játékok 5/5 *** good shit ***
-
- kicsit érződik, hogy más sok a karakter és kevés az idő, át kéne nyergelniük sorozatra, vagy a Winter Sodierhez hasonló módon 3-5 karakterekkel dolgozó filmekre
- kevés idő bizonyos jelenetekre
- midcredit wtf is this shit-élmény
- nagyon fura, Pitbull videóklippeket idéző helykiírások
Ja, és van pár oldalnyi Civil War Prelude, ami érdekes lehet:
http://www.readco...ter-1/full
Furán jönnek a képek, de ez a jó.
Meg úgy tűnik lesz végre egy Black Widow movie is.
Na jó, kész, bár úgysem fogja senki elolvasni.
Szerkesztette: Sabaku - 2016.05.07. 17:42