Vásári paprikajancsi, az de jó is volt. Manapság már nem divat, pedig olyat azért jó lenne a gyerekekkel nézni most is.
Duma topic 14
Nagyon nem akartam kedvelni ezt a srácot, mert ahogy néztem az elején inkább idegesítő voltt, mint vicces, de a negyedik perctől azért már muszáj volt röhögnömm. Amúgy egész szép mozdulatai vannak néhol. (Máskor meg rettenetes.)
Gman. Ne mondd, már, hogy te láttál élőben vásári Paprikajancsit. Én mindig csak filmekben látok ilyet, ha épp egy vásárban vannak.
Önmagában a katolikus egyháznak szinte semmi köze nincs az igazi, bibliai egyházhoz és tanításhoz (de legalábbis nem sok), sem a liturgiában, a megvalósításban meg pláne nem.
De mégis, vannak (sajnos nagyon kevesen) igazán hívő, átadott életű katolikusok.
Ez számodra kellemes kikapcsolódás, egyfajta hobbi, vagy tényleg hiszel egy olyan Istenben, aki kedvtelésből kínoz és öl embereket.
Gdat88 írta:
Gman. Ne mondd, már, hogy te láttál élőben vásári Paprikajancsit. Én mindig csak filmekben látok ilyet, ha épp egy vásárban vannak.
Szép érvelésed van, de nagyon-nagyon félremész közben. Mármint, ezt nem sértésből. Szerintem, természetesen.
Őm, EB döntő lesz, de azért pár dolog:
1. Nem mondtam, hogy Jézus alkotta meg a keresztyénséget. A keresztyénséget az apostolok terjesztették. Az első keresztyének (Cristianus-ok) azok az emberek voltak, akiket a pogányok Jézushoz hasonlónak láttak ("Olyanok, mint Krisztus"=Cristianus).
2. A katolikus vallás fantasztikus. Lenyűgöző kultúrája van, olyan, ami nekünk, protestánsoknak sosem lesz. Bámulatos hagyományai van, rettentően érdekes teológiája.
Csak éppen semmi köze nincs a Bibliához. Teljesen eltértek az eredeti Jézusi tanítástól. Nemcsak az életmódjukban, erkölcsükben (attól már nagyon régen), de tanításukban is. Olyan dolgokat tartanak fenn, mint "hagyomány", amiről beszélsz, ami baromi érdekes, csak éppen tök szembe megy alapvető keresztyén elvekkel. Ilyenek pl. Szűz Mária tana, a szentek imádása (ha tiszteletről lenne szó, semmi baj nem lenne vele), a hozzájuk való imádkozás, az egy szín alatti áldozás, a püspöki rendszer, a pápaság intézménye, és még nagyon-nagyon sokat tudnék sorolni. Teljesen elválasztja az embert, az egyént Istentől, közé teszi a papságot, az egyházat. Alaptalan, sőt, ha most nagyon komoly akarnék lenni, azt mondanám, hogy ördögi, csak azért, hogy hatalomhoz jussanak. De mindegy, ez történelem, nem erről akartam beszélni. Viszont a többi, és sok-sok minden.
Ha ezt nem látod be, akkor...nem tudom. Olvasd el józanul a Bibliát.
3. A protestánsok alatt sok mindent értünk. Inkább az evangéliumi vallásokra gondolok (magyarul pl. a baptisták, nem a népegyházak, mint a reformátusok), amikor azt mondom, hogy a keresztyének igyekeztek visszatérni az eredeti, tiszta életmódhoz, tanításhoz. És ez nem hasonlítható össze a az újpogányokkal, mivel itt van egy alap, ami 2000 éve (ok, tudom, 1700, de akkor is) változatlan. Szóval lehetett mihez visszatérni, volt alap. Nem történelemkönyvek leírása alapján élünk.
4. A tutajhasonlat nagyon szép, ismertem én is, mivel tanultam filozófiát. Csak éppen ide egyáltalán nem illik.
Nem tudom, hogy válaszoltam-e mindenre, de most ennyire futotta.
Röviden: A katolikus egyháznak nagyon-nagyon kevés köze van Jézus tanításához. Kulturális szempontból persze teljesen más a kérdés.
Ettől függetlenül, sokat lehet tanulni a katolikus ideológiától. Pl., hogy mennyivel... méltóságteljesebb. Mi, protestánsok hajlamosak vagyunk már-már haveri alapon kezelni Istent.
Ui. Egyébként, felekezetekről beszélünk, ami, hidd el, emberek alkotta, emberi rendszer, ami amúgy tökéletesen aláássa sok szempontból Isten tervét, ha megengeded, hogy ilyet mondjak.
Nem ez a lényeg. Egyház nem üdvözít.
Szerk.:
Ja, igen, akartam még valamit. Hogy a protestánsok identitástudata abból áll, hogy szembehelyezik magukat a katolicizmussal. Hát nem tudom. A reformátusok lehet. Mi, kisegyházak, egészen biztosan (tényleg, egészen biztosan) nem.
Kurvára unatkozom basszus, amióta végetért a vizsgaidőszak. Itt ültem egész nap, semmi értelmeset nem tudtam csinálni, mert nem mehetek haza, amíg suliban nem íratom alá a nyomorult indexet, és vártam, hogy végre írjon már valaki fórumra, akibe beleköthetek, és aki nem gman vagy capac.
Érezzétek át a szenvedésem!
Szép érvelésed van, de nagyon-nagyon félremész közben.
Őm, EB döntő lesz, de azért pár dolog:
erkölcsükben
Olvasd el józanul a Bibliát.
Coelho írta:
divatezospirituálbuddhisták
Akkor sorban:
1. Nem tudtam, hogy áldozhatnak két szín alatt... ez nekem tök új Pedig eléggé benne vagyok a teológia témájában, meg az egyházak működési rendszerében.
2. A Bibliával kapcsolatban nem értek egyet. Értettem elsőre is (bár eléggé felületesen olvastam el a kommented- a felsőt), nagyjából, hogy erre akarsz utalni. Isten (bár kétségtelenül (mármint, ha létezik, persze, de most ezen nem akarok vitázni senkivel) szól, és cselekszik a mai nap is, a mai emberek közt is) kinyilatkozása a Biblia, minden keresztyén irányzat szerint. És CSAK az hitelesen. Ugye itt már el is tér a protestáns és a katolikus Biblia, van pár könyv amit a protestánsok nem fogadnak el Istentől (a Szentlélektől) eredendőnek, amire...egyébként jó okuk van, elég elolvasni őket. Szóval a többi lehet hasznos, a Szentek élete, könyvei, tanítása lehet hasznos, de mint Isten közvetlen kinyilatkoztatása, az csak a Biblia. Persze, erről nagyon-nagyon sokáig lehet vitatkozni, a kanonizációról, a véglegességéről, stb.
3. Inkább az általános egyház erkölcsiségére gondoltam. Ha valaki komolyan veszi a katolikus hitet, az sokkal szentebb életet él, mint egy átlagos protestáns, magából az egyházból eredendően. A baj az, hogy a katolikusok között nagyon kevesek (nemcsak a sima tagok között, hanem a papok között is) veszik komolyan.
4. "Kicsit olyan ez, mintha azt hinnék, hogy eljött Jézus, és onnantól kezdve lezárult a világ történelme, az Isten hátat fordított az embereknek, és mindenkinek ugyanúgy kell élnie és gondolkodnia még pár ezer évig, amíg el nem jön a második eljövetel. "
Ez egy szép gondolat. Legalábbis elgondolkodtató.
És nem, természetesen a világ változik, a társadalom változik, a Biblia magyarázata is változik. Nem lehet ugyanúgy tanítani, nem ugyanazok a problémák érvényesek a kétezer éve élt emberekre, mint ránk.
Viszont ahogy mondtam...hát igen. Máshogy tekintünk a Bibliára, ez tény.
De egyébként. Ha a katolikusok csak olyan tanokat, hagyományokat fogadtak volna el "pluszba", a Biblia puszta tanításán túl, ami összeegyeztethető a Bibliával (és azt hiszem, bár egyikük életét, tanítását sem tanulmányoztam (még), de akiket felsoroltál mind ilyen emberek voltak), akkor nem lenne sem vita, sem probléma.
A gond az, hogy rengeteg olyat is elfogadtak, sőt, a Szentírás szintjére emeltek, ami kifejezetten ellentmond Jézus tanításának a LÉNYEGÉNEK.
Azt meg ne várd, hogy elfogadjam.
A katolikus egyház, bár nagyon sok jó dolgot adott továbbra is a világnak, és az egyetemes egyháznak, véleményem szerint 323-ban csúszott félre. Az egyház szövetsége az állammal, az egyház hatalomra kerülése... Az egész itt kezdett félrecsúszni.
Ami aztán olyan mértéket öltött, hogy mire a középkor végére értünk, a pogányságnak több köze volt Jézushoz, mint a katolikus egyháznak.
Szerintem nem hibáztathatja senki sem Huszt, sem Luthert, sem senkit (főleg, hogy egyikük sem elszakadni akart, csak újítani), hogy azt mondták, hogy kösz, ennek már rég nincs értelme.
És persze-persze, azóta sokat csiszolt magán az egyház, főleg erkölcsileg, próbált visszatalálni az igazi feladatához. De az eredetihez úgy már nem nagyon lehet visszatérni, ha rengeteg "más" ilyen mélyen beivódott már az egyházba.
Szerk.:
De lehet, hogy már hamarabb is félrecsúszott. A keresztyén "egyház" eredetileg alulról szerveződő volt, nem felülről, ahogy az evangéliumi "egyházaknál" most is így van. Nem felülről irányítják őket, központilag, hanem sejtenként, a gyülekezet önrendelkezési jogával.
Ahogy eredetileg gyülekezetenként volt több püspök, nem egy püspökönként volt több gyülekezet. Itt már egyénnek van alárendelve, ami gyorsan el is vezetett a pápasághoz.
Amit nem csodálom, hogy sokan antikrisztusnak gondoltak (meg igazából még most is gondolnak).
Szerk2:
Bocs, ha néha nem konzisztensek a mondataim, meg rossz a ragozás, késő van
Saphira, amúgy legalább az utcán ment már el melletted protestáns, vagy még egyet sem láttál? A padlót verdeste az állam a hozzászólásaidtól, de majd kifejtem a problémáimat, ha nem felejtem el, meg nem lesz ilyen késő.
Ugrás a fórumra: |