A protestánsok keresztyénnek hívják magukat, a katolikusok kereszténynek, a felekezetileg nem túl tudatos nép meg a keresztény szót emelte be a köznyelvbe.
Duma topic 14
A protestánsok keresztyénnek hívják magukat, a katolikusok kereszténynek, a felekezetileg nem túl tudatos nép meg a keresztény szót emelte be a köznyelvbe.
Jaj. Őm, mert a keresztyén szó az nem a keresztből jön, hanem a Krisztusból-krisztusi-ból (christianus), és ez eredetileg keresztyén. Az, hogy keresztény az már tévesen terjedt el a köztudatban.
De egyébként tökmindegy, lehet, hogy alapvetően nekem is jobban tetszik a keresztény Csak már megszoktam ezt.
És ja, alapvetően igaz, amit Saphira ír, szokás kérdése igazából. Aztán persze meg lehet magyarázni, hogy igazából melyik a helyes.
Igazából teljesen mindegy, csak megszoktam.
Igazából etimológiai szótár-függő. Azok a szótárak, amik szerint a szláv krstijan szóból vettük át, azt vallják, hogy a keresztyén az eredeti alak, a latinhívők szerint meg a christianus átvétele, amiből tájnyelvtől függően ty és t-s szavak keletkeztek, mint a sebestyén-sebestén. Utóbbit még az támasztja alá, hogy van egy harmadik forma is, a keresztély, szintén t-vel.
Nektek van animés/mangás példaképetek?
Az enyém Hanma Yujiro. Világának egyetlen szuperembereként nincsenek gátlásai és a törvényeknek nincs hatalmuk felette. Uralhatná a világot, de ő inkább szekálja. Hobbiszinten nyomorít meg nagy sportolókat és harcművészeket, öl nagyvadakat puszta kézzel és zsarol egész nemzeteket minden ok nélkül. Az agressziója elhozta világbékét, mert Yujiro minden fegyveres konfliktusba beszáll harmadik félként és győz. A világ egész egyszerűen feladta és elfogadta, hogy ez az ember azt tesz, amit akar, a tiltakozás is felesleges. A világ minden állama önként megad neki minden erőforrást, amit kér, mert ez a lehetőség jár a legkisebb áldozattal. Yujiro csak azért nemzette a fiát, a főhőst, hogy a családon belüli erőszak se maradjon ki az életéből. Mikor megtudta, hogy egy megerőszakolt nőtől van egy idősebb fia is, első dolga volt őt is félholtra verni. A manga úgy ér véget, hogy Yujiro győz és a főhős végleg feladja.
Azért szeretem a karaktert, mert hasonló helyzetben én is ekkora pszichopata lennék. Nektek van hasonló animés/mangás lelki társatok?
Elkezdtem ellenszenvesen nézni azokra a régi barátaimra kik liberális baloldali humanista álomvilágban élnek :/ sose hittem volna hogy pont az elveim és a világnézetem miatt lesz egyszer ez kicsit szar látni ezeket az embereket
Eddig úgy gondoltam a politikai nézet nincs hatással a régi barátságokra de úgy néz ki tévedtem
A te bajod, ha emiatt megszakítasz régi barátságokat. : (((
Szerintem pont az az ideális, ha különböző világnézetű emberekkel veszed körbe magad, nem csak olyanokkal, akikkel mindenben egyetértesz.
Na, végre egy jó példa:
http://hvg.hu/kkv...ldog_bence
Öcsém és az én nézetem se egyezik mindenben, és számos ismerősöm is másképp vélekedik dolgokról mint én. Sőt, magamról beszélek, az emberek többsége nem úgy nyilatkozik a világról mint én, még se hagyom őket figyelmen kívül és neheztelek rájuk emiatt, pedig még csak nem is barátok (egy van). Minden amit látsz nézőpont, nem teljes valóság. Én ezt vallom. Ezt pedig elfogadom, ahogy azt is, hogy az enyém is egy ezek közül a nézőpontok közül.
Én pl. A volt gimis barátomat nem tartom annak, mert betegnek tartja azokat, akik nem akarnak pl. ide migránsokat. És ő meggyőződésből akarja tönkretenni az országot, linsi újságíróként. Teljesen normalis sztem, hogy aki a nemzetem és a majdani gyermekeim jövőjét tönkre akarja tenni, az nem a barátom.
Az ellenállás itt meg fogja bosszulni önmagát. Erre nem egy példa volt a történelem során és logikus is. De, majd meglátod. Nagyon nagy a ködösítés.
Szóval megszakítjátok a kapcsolatot egymással többévnyi barátság után, csak mert a világ több milliónyi/milliárdnyi témája közül néhányban nem értetek egyet (és a leírtak alapján meg sem próbáljátok megérteni a másik nézőpontját, azét, akit elvileg tiszteltek - hiszen azért volt a barátotok -, hanem egy ilyen nézeteltérés miatt pillanatok alatt "félredobjátok" a több évnyi közös élményeket és pozitív tapasztalatokat is). Ha még a legtanultabb, legműveltebb, legértelmesebb és legintelligensebb emberek is így gondolkodnak és viselkednek, akkor már értem, miért van annyi szar dolog a világban.
Ugrás a fórumra: |