Coelho írta:
már értem, miért van annyi szar dolog a világban.
Mert a legtöbb dolgot Kínában gyártják?
Duma topic 14
Coelho írta:
már értem, miért van annyi szar dolog a világban.
Capac írta:
Mázli, hogy ott vagy neki mint a klónjaígy legalább mindenben egyetérthettek
"és szerinte el kéne törölni a pénzt a világon"
Ez mondjuk nagy előrelépés lehetne. Csak az ember túl önző ahhoz, hogy képes legyen a kínjait levetkőzni egy szebb életért. Inkább nehezíti meg saját dolgát mindennel, amivel csak lehet.
Azt remélem tudod, hogy a hitleri törvények szerint te nem vagy zsidó.
Am hülyeség ez a pénz nélküliség. Akkor is lennének termelők és akkor is lenne, ami többet ér mint más. Ha nem lenne pénz, akkor is több mindenre tudja elcserélni a termékét, aki számítógépet gyárt, mint aki zoknit, ezért ő villában élne, a másik meg reggeltől estig zoknit gyártana.
Gdat88 írta:
Azt remélem tudod, hogy a hitleri törvények szerint te nem vagy zsidó.
Csak hogy a faj jövője nem egy zokni.
Egyszerűen nevetségesen szánalmas így látni ezt a fajt, amikor pl. azért halnak meg emberek, mert nincs pénzük pl. komoly műtétre, vagy mert nincs pénzük hol lakni, mit enni. Azért basszák szét a saját bolygójukat, mert nincs pénz olyan eszközöket használni, amik mondjuk lassítanák ezt vagy teljesen megszűntetnék. A pénz egy olyan illúzió, amit az ember azért üldöz, mert hülye, és mert ennyit ér.
És csak megjegyzem, hogy a migránsokat is köszönjétek a pénznek.
Most még talán nem fogod fel, miről van szó, pedig nagyon is köze van hozzá és összefüggésben áll a kettő egymással. Egy olyan világon vagytok felháborodva, ami alapvetően a pénz miatt (is) olyan, amilyen. Nem értem hát, milyen jogon akartok így fenntartani egy társadalmat, amikor ez a hatalomra, pénzre épülő pont összeomlásban van már igencsak régóta.
A cserekereskedelemben, a pénz feltalálása előtt még többen meghaltak, pont a pénzalapú társadalmakban halnak éhen egyre kevesebben, mert a pénzt a rászorulók megsegítésére is lehet fordítani, fel lehet találni hatékony orvosságokat stb. A fejlett nyugati országokban ki hal éhen manapság? (ellentétben pl. a volt kommunista országokkal a múlt században - bocs, Aes ).
(Virtuális) pénz nélkül pl. nem tudnál segíteni a világ másik felén élő embernek pár kattintással. Pénz nélkül ezt hogyan tennéd meg? Kaját küldesz neki? Az út felénél ehetetlenné válna. Pont a pénznek köszönhetően épülhetnek fel olyan technológiák is, amelyek segítségével megóvható a környezet.
Az, hogy sokan hajszolják a pénzt, az nem a pénz hibája, az csak egy univerzális váltóeszköz, amely átválthatóvá tesz számtalan, sokszor tárgyi értelemben kifejezhetetlen értéket (pl. szaktudást vagy információt). Ha nem létezne pénz, akkor kagylókat, aranyat, sót stb. hajszolnának az emberek (vagy bármit, aminek hallgatólagosan elfogadott értéke van). Az emberi természet hiányosságait nem a pénz okozza, max. felerősíti őket. De a pozitív hozadéka még így is sokkal magasabb a pénz létezésének szerintem.
Univerzális? Lol! Ez a legnevetségesebb dolog, amit mostanában olvastam. Már csak a szóra tekintve is.
Na, a tömeges pusztulás idején megehetitek a pénzeteket és lefizethetitek a következményeket.
200 év? Az kemény lenne.
A dédszülőkig bezálólag, ha nincs zsidó vér, akkor már nem zsidó valaki a hitleri árjatörvények szerint. Mondjuk akkor te még pont az vagy nem? De a gyereked már nem lesz.
Masashi: Szívesen elolvasom tőled annak a társadalmi modellnek a leírását, ami működik pénz nélkül.
Addig is aláfestőzene gyanánt: https://www.youtu...lDbEaH5Ecc
Rengeteg negatív, több ezer év alatt emberbe ágyazódó tulajdonságot kellene levetkőzni ahhoz, hogy a pénz nélkül létező társadalom megállja a helyét - kezdjük ott ez már annál a pontnál lehetetlennek tűnik hogy emberekről van szó, akik csak magukból tudnak kiindulni és ennek fényében már önmaguk teszik nevetségessé a változás lehetőségét, s ez nem támadás vagy sértés, hanem egy megállapított tény - , és az a baj, hogy erre az ember már csak emiatt a hozzáállás miatt is képtelen (sok másik mellett). Régen többször is felsoroltam ilyeneket. Ha lesz erre szánandó, komolyabb mennyiségű időm, belevetem magam.
Különben ezt a témát 2-3 fórumos taggal átbeszéltem már szóba is nem olyan vészesen rég, nyár vége felé talán. Ott azért könnyebb volt és gyorsabb.
De nem erre gondoltam. Hanem, hogyha olyanok lennének, az emberek, ami megfelelő szellemi és erkölcsi színvonalú, akkor hogy működne szerinted ez a társadalom? Termékeket akkor is kell gyártani. A termelést meg kell szervezni, azokat egymás között cserélni kell. Ha nincs pénz, akkor senki nem fog a gyártósorok elé menni dolgozni, mert szar munka és nem akar senki mechanikus, monoton munkát végezni, de legalábbis nem annyian, amennyire szükség van. Mi motiválná az embereket, hogy megtermeljék a szükséges javakat?
Gdat88 írta:
200 év? Az kemény lenne.
A dédszülőkig bezálólag, ha nincs zsidó vér, akkor már nem zsidó valaki a hitleri árjatörvények szerint. Mondjuk akkor te még pont az vagy nem? De a gyereked már nem lesz.
Ugrás a fórumra: |