Én nem becsülöm a saját életem, illetve annyira nem érdekel, mi lesz vele, hogyan ér "véget". Eszek, iszok, lélegzek, és próbálok nyilván nem hülyeségeket csinálni - ennyiben merül ki minden. De, több ismerősöm is megjegyezte, hogy számukra aggasztóan lebecsülöm magam (nyilván azért látják így, mert én másképp viszonyulok hozzá, nem félek a haláltól, fájdalmaktól, a jövőtől, mert hát nem egyszer voltam halálhoz közel, hanem jóformán tucatszor). És nem mellesleg, több helyzet is volt, amikor majdnem otthagytam a fogam azért, mert mást akartam menteni (Ez egy spoiler. Vidd rá az egeret a megjelenítéshez: pár éve egy részeg ismerősöm mászott ki egy sötétben száguldó jármű elé, én pedig késve kapcsolva kicsit a világítás hiánya végett, ám mikor feleszméltem, mi történik gondolkodás nélkül utána ugrottam, és kilöktem őt az útból, talán 2-3 cm lehetett köztem és a jármű között, meg se fordult a fejemben, hogy meghalhatok, hogy engem még épp elcsaphat az a közel 100-zal száguldó autó, pedig az a srác speciel nem is az én haverom volt, hanem az unokatestvéremé)
A válaszom a kérdésedre tehát igen, képes lennék rá. Lehet, hogy most húzna a szívem a családomhoz és azt mondom, nem hagynám őket itt senkiért, de magamat ismerem jól, s eddigi tapasztalataim alapján azt mondom, éles helyzetbe nem tudnék azon gondolkodni, mi lesz ha meghalok, csak az, hogy segíthessek, ahogy tudok. Sok ideig bosszankodtam azon, hogy ezt a blokkot és eme tulajdonságom nem tudom levetkőzni. De, mára-már megbékéltem vele. Gondoskodnom kell a körülöttem lévőkről, elvégre (jelenleg) ők is fajtársak, illetve élő teremtmények, akik ugyanúgy megérdemlik a gondoskodást.
"És hol áll ez az egyensúly?"
Nos, nyilván nem a nap 24 órájában osztom a lelkem másoknak, de, amikor épp olyan helyzet áll elő, hogy valaki segítséget kér, áldozok rá időt, energiát ahogy tudok ill. próbálok olyan további megoldásokat keresni, amely mindkettőnk számára előnyös, amennyiben én se vagyok a pillanatban a helyzet magaslatán (pl. a családi verekedés időszakában nehezen tudtam másnak segíteni pár hete, mivel én is padlón voltam egy ideig miatta, mégis jöttek hozzám, így a magam problémáit abszolút háttérbe szorítottam, nem hoztam fel senkinek, mert azokat magam próbáltam orvosolni, én magam pedig a rászorulóknak igyekeztem kezet nyújtani ). Nyilván olykor többet kell adnom azért, hogy az illető biztonságosan kijöjjön a gödörből, de úgy hiszem, hogy nincs olyan dolog, amiről ne lehetne lemondani, legalább kis ideig a légzésen kívül. Minden egyes segítséggel adok valamit a társadalomnak, egyéneknek, adok egy kicsit magamból, ezzel pedig az én logikám szerint többé, erősebbé válok és elmondhatom, hogy nem ment kárba az az erőfeszítés, az átmeneti szenvedés, amit produkáltam, hisz nem csak magamra fordítom, hanem önzetlenül más emberekre is. Lehetnék önző s elzárkózhatnék mindentől, mindenkitől, de akkor majdhogynem értelmetlen volt ennyire felerősödni, hisz egymagam még is csak egy maradok. Hihetetlen energiát tud adni nekem olykor egy mosoly is, miután segítettem, vagy az, ha csak leírva látom, esetleg más nyomokból, hogy volt értelme.
Az egyensúlyban szerintem hatalmas hangsúly van azon is, hogy a te "teherbírásod" mennyi éppen. Hogy te magad mennyire tudod szűrni a dolgokat és tisztán tartani az elméd, békét éltetni magadban, úm. tisztán látni a dolgokat. Ha ez megy, akkor megfelelő idő után fogod tudni kezelni a kialakult helyzeteket, ezáltal nem terhelődsz le annyira.
Elvégre a cél mégis csak az, hogy leküzdd azokat a hatásokat, amik érnek - nálam a legjobb módja ennek a győzelemnek pont az volt, hogy nem küzdöttem a negatív hatások ellen. Hagytam átlebegni magamon. Nem hagytam, hogy magamnak ártsak azzal, hogy foglalkozom velük, vagy úgy állok hozzájuk, hogy magamnak árthassak. Elvégre egy egyén vagyok, egy nagy közegben, amelyben mindent én szűrök meg a magam elméjével, tudatával - egy szóval ezek belőlem erednek, már lebontva, magam módján értelmezve.
Ich bin Deine Sehnsucht Deine wut. Deine Asche Deine Glut. Du musst mich nur programmiern.
Ich bin Deine Hoffnung und Dein Bangen. Deine Lust und Dein Verlangen. Du musst mich nur aktiviern.