Na jó, akkor egy kicsit részletesebben írnék én is a filmről, természetesen spoileresen, főleg a történet részét illetően, aki nem látta, de érdekli a film, ne olvassa el.
1. A karakterek
Hallottam már olyan véleményt, hogy a főszereplőink lényegében csak egy helyben toporognak, nem lépnek szintet, nem fejdlőnek, és ezt végülis el is tudom fogadni.
Rey karaktere lényegében szinten van tartva, szembesül jó sok kérdéssel, problémával, azonban erkölcsi vagy jellembéli változást nem igazán láttunk nála, nem úgy, mint mondjuk az egyesben. Viszont ez engem nem igazán zavart, a filmben nagyon erős jelenetei voltak, főleg Kylo Rennel, a köztük lévő kémia meg bámulatos, de tényleg, nagyon eltalálták. Milyen érdekes volt, hogy egy jó karakter, aki bizonyos dolgokban meg sem próbált ellenállni a kísértésnek (az edzés közben)... nem fekete-fehér mostmár senki.
Kylo Ren számomra a film legérdekesebb karaktere, még mindig, sőt, most hatványozottan. Végre (bár ez még a heteshez tartozik) megfordult a kocka: nem egy big bad boss az ellenfél, hanem egy kisfiú, nagy erővel, örlődve és vívódva magában. Nem próbálták meg elmismásolni az előző filmből hozott dolgokat, öröm volt nézni, ahogy Snoke kioktatja és leteremti, nem pofázott félre: hogy az apjának a halála mit okozott a lelkében, hogy a maszkjába kapaszkodik, az mögé rejtőzik. És még egyszer: A színésze fantasztikus, majdnem minden jelenetében ellopja a showt.
Luke nekem nagyon átjött. Nagyon. A szigeten amikor végezte a mindennapi dolgait, aminek mindegyikébe bele lehetett volna halni, az király volt. Átjött hogy miért lett ilyen, mi vezetett ide, és végre nem ragaszkodott a "csak a fény van meg csak a sötétség", meg csak a jedik mantrához.
Leia közel sem kapott annyi szerepet, mint amit vártam, de azok nekem tetszettek: megöregedett, megfáradt, de rettenthetetlen, okos, végig kitartó. A Superman-es jelenete szerintem nagyon állatt volt, hallottam arra is panaszt, de nekem fogalmam sincs, hogy mi volt vele a gond.
Pot is élveztem, nem éreztem azt, hogy le lett volna butítva a karaktere, sőt, még csak azt sem éreztem, hogy erőltetve lenne, vagy hogy olyan sok hülyeséget csináltattak volna vele, mindegyikre megvolt az oka, a saját logikája.
Finn kicsit jellegtelen volt, a Phasma elleni csatája az király volt, de igazából ő sokszor a nézőt testesítette meg: az ő szálán lett kicsit szánkba rágva a mondanivaló a háborúról, arról, hogy a lázadók sem mintapolgárok, hogy mi rejtőzik meg mindezek mögött. Az ázsiai csaj (Rose?) aranyos volt, jó jeleneteik voltak, de azért a végén a szeretetes mondata kicsit már sok volt, ill. hozzájuk kapcsolódik az egyetlen 10-15 perce a filmnek, amit kicsit untam (bár pl. más szerint meg az volt a leginkább Star Wars-os jelenet).
Összességében nem lett semmi új a karakterek terén, Kylot és Luke-ot kivéve, de ők simán elviszik a hátukon a filmet, Rey alkalmi támogatásával.
2. A történet:
Nekem nagyon-nagyon intenzív volt, két és fél órából két órán át keresztül pörögtek az események. Miért lenne gyáva a film? Gyávaság megölni Luke-ot, meg Snoke-ot, csak így? Nekem ez pont ellentéte a gyávaságnak, szembe mentek a nyilvánvaló elvárásoknak, ellentétben a hetessel. Elmeséltek egy történetet, aminek a lényege az volt, hogy az egész Jedi-Sith dolog értelmetlen, a Jedik piedesztálra emelése még inkább, és ezeket a dolgokat le kell dönteni a múltból, meg kell változtatni. Ezt fejezte ki szinte minden.
Gyávaság az, hogy Rey szülei egy senkik? Nem pont az lett volna a legnagyobb gyávaság, ha ő is valaki nagynak a valakije? De nem, Rey egy senki, ugyanúgy ahogy azok a rabszolga kisgyerekek is senkik, mégis bennük van az erő. Ez már nem csak a Skywalkerekről szól, nem arról, hogy fú, legendák fognak kardozni egymással, hanem arról, hogy az egész rendszer így működésképtelen. Luke hiába győzte le Vadert meg Sidioust, feltűnt valaki más, ő meg elbukott. Ez gyávaság?
Komolyan?
Tényleg hihetetlenül intenzív a film, a film kétharmadánál (a Rey-Kylo-Snoke jeleneteknél) olyan csúcspontot ért el, hogy én már azt hittem, a végénél tartunk, eleinte nem is értettem, hogy miért viszik tovább, azonban így jött ki jól a film lényege: hogy Snoke (aki amúgy szerintem nem biztos, hogy végleg halott... ha ő Sidious mestere, aki megcsalta a halált, ezt is megoldhatja) nem a lényeg, hanem a bennünk lévő gonosz, amit Kylo szimbolizál. És a végén, hogy Luke feláldozta magát pár tucat emberért, ami azonban elvitte a hírt, és tényleg szikra lett, és a gyerekek a galaxisban mesélik a sztorit, és arról álmodoznak, hogy ők is csatlakoznak az Ellenálláshoz. A film egész utolsó jelenetét is ők kapják, a névtelen kissrác, a csillagokat nézve, nem pedig egy nagy cliffhenger, vagy epic Rey-Leia-Ren monológ került a végére.
Luke sztorija teljesen kerek lett, egy fiú, akiből legenda lett, majd elbukott, elvágta magát az erőtől, a végén feláldozta magát mégis valamiért, nem is akárhogy. Az utolsó jelenete a kettős naplementével meg... egyszerűen gyönyörű, erre nem lehet mást mondani.
Persze, nem mondom, hogy nincsenek logikátlanságok, belemagyarázások, vagy lyukak a sztoriban, és még azt is el tudom fogadni, amit dungeon mondott, hogy össze lett csapva (én is úgy éreztem, hogy néha inkonzisztens a film magával, a hangulat pl. nem volt mindig egységes, főleg a Rey-Kylo és a Finn-Rose szálak, mikor egymás után jöttek), ellentétben a hetessel, ami nagyon szépen össze lett rakva, csak alig mert valamit kezdeni magával (nekem ennek ellenére is tetszett, a nyolcas előtt megnéztem még egyszer, és jobb volt simán, mint amilyenre emlékeztem). De a nyolcasba olyan elemeket raktak, ami bár sokaknak nem tetszik (pl. láthatólag Mark Hamillnek sem), mert valamit tenni, tényleg foglalkoztak a karakterekkel, és az egyénieskedés helyett inkább a nagyobb képet nézték. Egyébként Yoda tökéletesen bemutatta, hogy mondhatnak akármit a Lucas rajongók, ez a film mennyivel hűebben kezelte az eredeti Star Wars szellemiséget, mint az előzményfilmek. Sokszor úgy éreztem, hogy egyébként a film az előzmények grandiózusát, világát hozta össze az eredeti szellemiségével.
Mindenesetre ha Kylo Ren mostmár tényleg egyedül marad, mint főellenség, azért kezdeni kell valamit, Luke a végén szinte bántóan könnyedén verte át, és tényleg az, aminek mondják: kölyök, még mindig. Messze az ő sztorija érdekel a legjobban. Luke-ot is biztosan fogjuk még látni. Leia-val nem tudom, mit fognak kezdeni, én azt hittem, hogy ő fog meghalni ebben a filmben.
Akárhogy is, a film messze nem tökéletes, ez tény, de mert valamit tenni, aztán az vagy tetszik, vagy nem. Nekem tetszett, az élmény meg maradandó volt, a moziban odaszögezett, és talán el is megyek rá még egyszer egy másik baráti társasággal.
Ez az én véleményem.
Szerk.:
Fú, baromi jó ez a videó a VRsrácoktól, köszi Minagi. Igazából sok mindennel egyet is értettem velük, a negatívumok terén is (de azért messze nem mindegyikkel), és a dolgok mögött is szerintem jól meglátták, hogy mi húzódik, miért olyan szélsőséges a megítélése a filmnek.
Szerkesztette: Jon - 2017.12.20. 13:43